Diabetes
Det er mange som er i samme sitasjon som deg hvis du har fått påvist diabetes. Ca. 245 000 personer har dette i Norge.
Ca. 215 000 av disse har diabetes type 2. En arvelig sykdom, men også livsstilsrelatert. Dette er på mange måter en alvorlig diagnose å få, men trening og kosthold kan ha en stor innvirkning på opplevd sykdombilde. Diabetes type 2 kommer av redusert sensitivitet til insulin. Trening og noen kostholdsendringer kan reversere prosessen for noen, men vil bedre livskvalitet for alle.
Kostholdregulering bør komme høyt på lista når man vurderer behandling. Ved å vite hva du faktisk forbrenner får du et meget godt utgangspunkt, du vet nemlig hva som også skal inn av mat. Både i mengde og i innhold (karbohydrater, fett og proteiner). Det å ikke vite hva du forbrenner samtidig som du prøver å ikke spise for mye, er litt som å trene mot et løp uten at du vet hvor langt det er. Reisen hadde blitt mentalt og fysisk lettere hvis du visste hvor du var og hvor du skulle.
Diabetikere har jevnt over en dårligere kardiovaskulær helse (lavere Vo2maks). En eller annen reduksjon i hjertefunksjon eller yteevne er ikke uvanlig, men ser likevel ikke ut til å forklare den store reduksjonen i treningskapasitet man ser hos denne gruppen. En lavere blodgjennomstrømning ved høy belastning ser derimot ut til å være viktigere. Den gode nyheten er at dette er en reversibel defekt, da det kan skylles endotelie dysfunksjon, insulin resistens, lavere blodstrøm i hjerte, saktere hemoglobin oksygenmetning og dårligere mitokondrie funksjon. Jevnlig testing og godoversikt over Vo2maks bør prioriteres for denne gruppen, da økt Vo2maks fører til redusert risiko for hjerte-kar sykdom og tidlig død også for denne gruppen.
Sammen med EKG monitorering og blodtrykk, kan vi på STUDIODAY gjennomføre trygg trening og testing av personer med denne utfordringen.
- Tester anbefalt:
- Vo2maks /blodtrykk/ EKG
- Hvilemetabolisme test
- Maks puls test
- Midjemål
- Vekt
- Høyde
- (fettprosent) kalipper